english
European PPP Center

9. kiadás

PPP Deal of the Year EMEA
2008. január 23.

A pénzügyi szakma egyik legnagyobb elismerését immáron második alkalommal kapta magyarországi PPP beruházás. A „PPP Deal of the Year EMEA” díjat ezúttal az M6 autópálya Szekszárd – Bóly és M60-as autópálya Bóly – Pécs közötti szakaszainak PPP beruházásának („M6 autópálya III. fázisa”) ítélte oda a PFI (Project Finance International). A díjat korábban az M5 autópálya pénzügyi átstruktúrálása és a további fázisok indításával kapcsolatos sikeres pénzügyi tárgyalásokra vonatkozóan adták át.

A mostani díj egy zöldmezős autópálya PPP beruházáshoz kötődik, melyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007. április 10-én indított. A mintegy 80 km hosszú autópálya szakasz Budapesttől délre, az V/c nemzetközi közlekedési folyosó részeként valósul meg és 87 műtárgyon, 7 nagyobb völgyhídon és 4 jelentősebb közúti alagúton fog áthaladni. A versenytárgyalási eljárás 2007. november 21-i lezárását követően a nyertes Mecsek Autópálya Konzorciumnak (tagjai: Strabag AG, Colas SA) 2010. március 31-ig kell befejeznie az építési munkákat és a 30 éves teljes koncessziós időtartam végéig kell ellátnia az üzemeltetési és karbantartási feladatokat.

A díjátadás alkalmával a projekt kialakításában résztvevő kulcsszereplőket kérdeztük.

Kattintson ide a díjátadásról készült fényképek megtekintéséhez.


Montenegro a PPP lehetőségeit vizsgálja
2008. január 23.

Montenegro konzultációs szerződést készül aláírni egy 280 km hosszú autópálya PPP konstrukciójú tanulmánytervének elkészítésére. A konzultációs szerződés egy három fázisból álló projekt része, amely az autópálya építést hivatott elősegíteni. PPP konstrukció alkalmasságát a következő beruházások szempontjából vizsgálják:

 • BAR - BOLJARE (SZERB HATÁR) FOLYOSÓ
  • Becsült hossza 170 km;
  • A folyosó része – Sozina alagút a hozzátartozó csatlakozásokkal kb. 10 km.

 • ADRIA-JÓN FOLYOSÓ
  • Becsült hossza 100 km;
  • Podgorica környéki kereszteződés kb. 10 km.

Az első autópálya tender Szlovákiában
2008. január 18.

Az első szlovák PPP konstrukciójú autópálya tenderre vonatkozóan hat konzorciumi ajánlat született. Valószínűsíthetően mindegyik meg fog felelni a tenderkiírás alapfeltételeinek. Azonban kettőt rövidesen kizárnak, mert a Közlekedési Minisztérium kijelentette, hogy csak négy konzorcium vehet részt a tendereljárás második körében. A kvalifikációs kritériumok között szerepel a törzstőke nagysága, a forgalom, de legfőképpen a múltban szerzett tapasztalatokra kerül a hangsúly. A nyertes ajánlattevőnek kell majd megépíteni és finanszírozni az autópályát, valamint azt 30 évig kezelni és karbantartani. A hat ajánlattevő a következő:

 1. Vinci Concessions S.A and Skanska Infrastructure Development AB
 2. Obrascon Huarte Lain S.A.
 3. Bouygues Travaux Publics, Colas, Doprastav, Váhostav, Intertoll-Europe, Mota-Engil
 4. Eiffage Travaux Publics
 5. ZPKM Cosortium – Hochtief PPP Solutions GmbH, Alpine Bau GmbH
 6. Macquarie Capital Group, Strabag AG, Porr Solutions GmbH

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek