english
European PPP Center

18. kiadás

Új autópálya PPP projekt Magyarországon
2009. február 18.

2008. decemberében a Közlekedési Minisztérium kiírta az M3 Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti 46 km hosszú gyorsforgalmi út közbeszerzési pályázatát. A részvételi jelentkezést összesen 3 konzorcium nyújtotta be. A jövő héten sorra kerülő előminősítést követően - amennyiben mindhárom konzorcium alkalmassága igazolódik - ajánlatot is adhatnak.

Az ajánlatadási, tárgyalási időszak során a Magyar Állam az első és a végső ajánlatok alapján hírdet eredményt előreláthatólag 2009. augusztusában. A pénzügyi zárás ezt követően várhatóan 2009. októberében fog megtörténni.

Source: Európai PPP Központ


A lengyel PPP Központ fő céljai
2009. február 3.

Azok között a fő okok között, amelyek elősegítették a PPP fejlesztéseket támogató törvény megvalósítását Lengyelországban 2005-ben, említést érdemel a hatóságok által végrehajtott beruházások alacsony hatékonysága, a tőke hiánya és az állami szolgáltatások iránti növekvő igény. Azonban a negatív politikai meggondolások és a pszichológiai korlátok oda vezettek, hogy a PPP-t, mint beruházási formát még mindig ritkán választják. 2007-ben kormányváltás történt, amelyet a PPP törvény egy új, felhasználó barátabb változata követett, megteremtve a PPP fejlesztések jobb perspektíváit. Eddig nagyon kevés projektet – ezeket is főleg a hálózati profilban – valósítottak meg Lengyelországban.

2008 júliusában egy új Alapítvány jött létre PPP Centrum néven annak érdekében, hogy magánberuházások általi állami igények megvalósítását előmozdítsák és az új törvénnyel és magával a PPP-vel kapcsolatos ismereteket terjesszék. 41 állami és magán szakmai szervezet – amelyek a beruházás auditori, pénzügyi, konzultánsi, jogi és építési területével foglalkoznak – csatlakozott, hogy támogassák az Alapítvány tevékenységét és fő céljait.
A PPP Centrum fő célja a lengyel állami és magán vállalkozások piacán uralkodó érzéketlenség legyőzése, többek között a PPP módszerek népszerűsítése és olyan lehetőségek megteremtése által, amelyek a projektek előkészítési idejét és költségeit leredukálják.

Egyidejűleg az Alapítvány támogatást szerzett olyan kormányzati szervektől, mint a Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az Infrastruktúra Minisztérium és az együttműködés eredményeként 16 helyi konferenciát készülnek tartani annak érdekében, hogy megismertessék a helyi hatóságokat az új PPP törvénnyel.

A PPP Centrum Alapítvány nyitott azon külföldi szervezetekkel való tapasztalatcserén keresztüli együttműködésre, amelyek már foglalkoztak PPP formában megvalósuló projektekkel. Ezen felül megkezdődtek az európai minták szerinti eljárások és gyakorlati alkalmazások sztandardizálását célzó, valamint projekt adatbázist létrehozó munkák is. Ezek a lépések lehetővé teszik a jövőbeni lengyel PPP projektek megfigyelését és elemzését.

Forrás: Lengyel PPP Centrum
Tel.: +48 519 138 456
Email: biuro@centrum-ppp.pl
Web: www.centrum-ppp.pl


Dánia közzéteszi infrastruktúra terveit
2009. január 30.

A dán kormánynak tervei vannak az új infrastruktúra programra vonatkozólag, amely számos nagy közúti beruházást is tartalmaz. Az elsőbbséget élvező projektek közé tartozik Vestfyn városában az országút fejlesztése, a Køge Bugt országút sávbővítése, Helsingør és Vejlefjordbroen körül az országutak fejlesztése és egy új országút Frederikssund városba. A projektek becsült költsége 1,5 Mrd EUR.

Vannak javaslatok számos közúti beruházási projekt előremozdítására annak érdekében, hogy a gazdaságot fellendítsék. A 13 közúti beruházást tartalmazó fejlesztés megvalósítását egyelőre nem kezdik meg a költségvetési túllépések miatt, de egy új infrastruktúra fejlesztési terv véglegesítése után újra előkerülhetnek. A munkák már 2009-ben és 2010-ben elkezdődhetnek, ahogy a beruházásokat jóváhagyták.

Ezalatt az ATP dán nyugdíjalap kész arra, hogy befektessen a koppenhágai tervezett kikötői alagútba, ami összekötné az észak felé haladó autópályákat a délnek tartó autópályákkal. Az alagút projekt becsült költsége 2,42 Mrd EUR körül van.

Forrás: www.worldhighways.com

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek