english
European PPP Center

PPP konstrukciójú autópálya Szlovákiában

A Szlovák Kormány 150 km-nyi autópálya 2010 végéig történő megépítése mellett döntött (kivéve az alagutakat). A beruházás nagysága előre láthatólag eléri a 3,2 Mrd eurot.

Hosszú tárgyalások és a PPP konstrukciótól való idegenkedés után a Kormány ezt a lehetőséget választotta a D1 autópálya hátralévő szakaszainak finanszírozására, amely a fővárost köti össze Kelet-Szlovákia és az R1 autópálya második legnagyobb városával, Kassával.

Ami a PPP konstrukciót illeti, az Államnak kell viselnie az összes keresleti kockázatot, figyelembe véve a magyarországi és csehországi autópálya PPP-k tapasztalatait.

Lubomir Vazny úr, Szlovákia közlekedési minisztere közölte, hogy a tender elő van készítve, az előzetes felhívást szeptember 27-én közzé teszik, amelyet egy héten belül a versenytárgyalási felhívásnak kell követnie.

Szeptember 25. volt a határidő az elektronikus útdíjszedésre vonatkozó tender kiírásának.

Forrás: Európai PPP Központ

Az EBRD közleménye PPP-kel kapcsolatosan: Törvénymódosítás 2007

Azok számára, akik az oroszországi PPP-k fejlesztése iránt érdeklődnek, ez az EBRD közlemény részletes és érdekes áttekintést adhat.

A kiadvány a tranzit országok PPP beruházásainak jogi keretével és általános környezetével foglalkozik, áttekintést adva arról, hogy mely konstrukciók voltak működőképesek és melyek nem. A cikkek a PPP fejlesztések távlatait is áttekintik, óvatosságra intve a túlságosan is optimista következtetésekkel kapcsolatban. A megállapítás szerint minden PPP projektet annak előnyei alapján kell értékelni és a külföldi gyakorlat követése nem garancia a hazai sikerre.

A kiadvány Alexei Zverev, az EBRD vezető jogtanácsosának és Milica Zatezalo, a Gide Loyrette Nouel jogi iroda munkatársának cikkével kezdődik. Ők a 2006-os EBRD Jogi Mutatók Vizsgálata c. kiadvány eredményeit elemzik, amely a koncessziós törvények gyakorlatban történő működésére koncentrál. Az esettanulmányon alapuló cikk több ország szabályozásának különbségeit és hasonlóságait tárgyalja és táblázatok és grafikonok sokaságával szemlélteti ezeket.

Francois Gaudet, az EBRD vezető bankára a PPP-ket a bankár szemszögéből nézi és mutatja be az EBRD pénzügyi tapasztalatait ezen a területen.

Geoffrey Hamilton, az UNECE munkatársa egy világszervezet nézőpontjából nyújt kitekintést a PPP-kre, míg az Atkins Ltd. munkatársa, Peter Snelson, mint a magánszektor konzultánsa adja át tapasztalatait a projektek kezeléséről Közép-Kelet Európában.

A középpontban lévő paragrafus Christopher Clement-Davies, a Fulbright & Jaworski jogi iroda munkatársának cikkével végződik, amely megvizsgálja, hogy a jogi elméletet és a projekt gyakorlatot hogyan lehet kombinálni annak érdekében, hogy a kulcskérdések a PPP-k megvalósításában azonosíthatók legyenek.

A teljes jelentés itt tölthető le: http://www.ebrd.com/pubs/legal/lit071.pdf

Forrás: EBRD

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek