english
European PPP Center

12. kiadás

Jóváhagyták a cseh Igazságügyi Minisztérium két PPP beruházását
2008. május 28.

A cseh kormány múlt heti (május 21-i), Teplice-ben tartott külső tárgyalásán támogatta az Igazságügyi Minisztérium tervét egy új bírósági épület építésével kapcsolatban Usti nad Labem-ben. A Brno közeli raptovicei börtön projekttel együtt – amelyet szintén ezen a megbeszélésen hagytak jóvá – ezen beruházások tervezési, építési és üzemeltetési költsége 7 Mrd CZK lesz. A tervezett megtakarítás a Minisztérium szerint több 100 millió korona lehet.

A bírósági épület és a börtön projekt része a pilot PPP projektek második hullámának, amelyet 2005-ben mutattak be a nyilvánosságnak. A koncesszió mindkét esetben 25 évig fog tartani a DBFO modell alapján. Így a tulajdonos a cseh kormány marad.
Az időintervallum az északi bírósági épület projektre 2009-2012. Ez azt jelenti, hogy a kerületi és körzeti bírók, az ügyészség alkalmazottai és a próbaidős és közbenjárással kapcsolatos szolgáltatások rövid időn belül új épületben lesznek elhelyezve. Ez véget vet majd az irodahelyiségek állandó hiányának és megkezdi a jelenleg használt történelmi irodaépületek rendbehozatalát. A beruházás becsült költsége kb. 4,36 Mrd korona.

A második projekt, egy új, nagy biztonságú börtön Brno közelében a korábbi katonai bázison fog megépülni. A büntetőintézetnek ki kell elégítenie valamennyi EU követelményt, beleértve a munka és sportolási lehetőségeket is. A börtönben 500 hely lesz, amely részben felszabadítja az ország túlterhelt börtöneit. A 25 éves időtartam alatt a Minisztériumnak 2,64 Mrd cseh koronát kell fizetnie a magánbefektetőknek. A börtön ugyanakkor 300 munkahelyet teremt.
A kormánydöntést hamarosan követnie kell a tenderezési eljárásnak. A Minisztérium szerint a tenderek a későbbiekben lesznek kiírva, hogy mindegyikre maximális figyelmet tudjanak fordítani. Ha a megkívánt ár-érték arány mutatók teljesülnek, a bírósági épület építése Usti nad Labem-ben már jövőre megkezdődhet.

Forrás: Cseh PPP Szövetség, Szerző: Jaromir Beranek


Német PPP típusú építések: Az építőipar sikeresen kezdte a 2008-as PPP évet – 10 új projekttel közel 500 M EUR beruházási értékben.
2008. május 26.

A német építőipar sikeresen kezdte a 2008-as PPP évet. 2008. május közepéig 10 új projektet ítéltek oda magánbefektetőknek közel 500 M EUR beruházási értékben. Köztük a Szövetségi Kormány első projektjét – a müncheni Furst-Wrende kaszárnyákat és a részecske terápia központot Kielben. 150 másik projekt 5 Mrd EUR beruházási értékben előkészítés vagy kiírás alatt van.

A know-how megosztására bemutatták a német építőipar új programját. A www.PPP-Plattform.de oldal német nyelvű és hasznos információkat tartalmaz a PPP-kről a német építőiparban.

Forrás: www.ppp-plattform.de


Útmutató Intézményesített PPP-k felállításához
2008. május 23.

2008. február 5-én a Bizottság elfogadta a Magyarázó Kommunikációt a Közbeszerzéssel és az Intézményesített PPP-vel (IPPP) kapcsolatos Közössi Jog alkalmazására.

A Kommunikáció az európai bizottsági szabályokról ad magyarázatot, eleget téve annak, amikor magánszektori partnereket választanak ki az Intézményesített PPP számára. Az IPPP-nek tulajdonított feladat természetétől függően (állami szerződés vagy koncesszió) vagy a közbeszerzési irányelveket vagy az általános Európai Bizottsági Egyezmény alapelveit alkalmazzák a magánszektori partner kiválasztásának folyamata során. A Kommunikáció kifejezi a Bizottság azon véleményét is, miszerint a Közösségi Jog alapján az IPPP felállításánál egy tendereljárás is elegendő. Ennek megfelelően a Közösségi Jog nem ír elő dupla tendereljárást – egyet a magánszektori partner kiválasztására az Intézményesített PPP számára és egy másikat az állami szerződések vagy koncessziók odaítélésére az állami-magán vállalkozás számára – IPPP létrehozásakor.

A Kommunikáció azt is kimondja, hogy ami az alapelvet illeti, az IPPP-nek az eredeti célján belül kell maradnia és nem köthet további állami szerződéseket vagy koncessziókat az állami szerződésekre és koncessziókra vonatkozó Közösségi Joggal kapcsolatos eljárás nélkül. Azonban az elfogadott, hogy az IPPP-t rendszerint egy meglehetősen hosszú időszakon túl nyújtandó szolgáltatás céljából hozzák létre és így elkerülhetetlen, hogy igazodjon a gazdasági, jogi és műszaki környezet bizonyos változásaihoz. A Kommunikáció kifejti azon körülményeket, amelyek alapján ezek a fejlesztések figyelembe vehetők.

Forrás:http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/ppp_en.htm

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek