english
European PPP Center

11. kiadás

Jóvá lett hagyva az “Oroszország Közlekedési Rendszerének Fejlesztése (2010-2015)” nevű új program
2008. március 25.

Az Orosz Szövetségi Állam Kormányülésének sajtóközleménye (2008. március 20.) szerint a Kormány jóváhagyta a javasolt Intézkedési Tervet. Erre hivatkozva az “Oroszország Közlekedési Rendszerének Korszerűsítése” nevű szövetségi célprogram időtartama meg lett hosszabbítva 2015-ig és nevét “Oroszország Közlekedési Rendszerének Fejlesztése (2010-2015)” névre módosították.

“A Kormány hatalmas pénzeszközöket különített el ennek megvalósítására. A Szövetségi Útügyi Intézet vezetője, Oleg Belozerov szerint 9,9 billió rubelt fektettek a programba. Így 5,3 billió rubelt különítenek el a szövetségi költségvetésből, 1,7 billió rubel értékű beruházás iránt pedig magántársaságok érdeklődnek, amely az Orosz Szövetség Befektetési Alapjából lesz elkülönítve, a többi beruházás pedig az Orosz Szövetségi Állam alapjaiból és egyéb forrásokból lesz megvalósítva. Így a szövetségi költségvetési pénz a magánberuházások növekedésének katalizátora lesz.” - jelentette ki az RZD Partner 2008. március 11-i cikke. Ez azt jelenti, hogy a program megvalósításával a szövetségi főútvonal hálózat 10,9 ezer km-re fog nőni. A modern, nagy sebességet lehetővé tevő autópályák építése elsőbbséget élvez a közlekedés javítása és a gazdasági növekedés fokozása érdekében.

Forrás: RZD Partner, az Orosz Szövetségi Állam Kormányülésének hivatalos sajtóközleménye


A szlovák PPP Szövetség szerepe
2008. március 31.

Kb. negyven privát cég állt össze az elmúlt évben és alapította meg a szlovák PPP Szövetséget annak érdekében, hogy támogassák a köz- és magánszféra partnerségén alapuló projekteket Szlovákiában. A tagok pénzügyi, konzultáns, építési, műszaki és jogi cégek, amelyek közül sok nemzetközi PPP tapasztalattal rendelkezik. A Szövetség célja, hogy részt vegyen a szlovák PPP projektek fejlesztése és megvalósítása számára kedvező feltételek megteremtésében, megbeszéléseket kezdeményezzen PPP rendszerek alkalmazásának és lehetséges területeinek különböző formáit illetően és mint az állami szektor partnere működjön valamennyi, PPP-vel kapcsolatos témában.

Annak ellenére, hogy a köz- és magánszféra partnerség (PPP) a szomszédos országokhoz, mint pld. Csehországhoz vagy Magyarországhoz képest későn jelent meg Szlovákiában, két jelentősebb infrastruktúra projekt – a D1 autópálya és az R1 gyorsforgalmi út – áll jelenleg tenderezés alatt Szlovákiában és több PPP projekt is valószínűsíthetően megjelenik a közeljövőben különböző területeken, úgymint sport, kultúra, hulladékkezelés és egészségügy. Az Oktatási Minisztérium jelenleg egy fontos PPP projekten gondolkodik – egy multifunkcionális jégkorong stadionon, amit legkésőbb 2010 végéig építenének meg Pozsonyban. Kisebb PPP projektek is tárgyalás alatt vannak számos szlovák régióban és városban. A szlovák kormány 2006-ban Program Nyilatkozatában hivatalosan is kinyilvánította támogatási szándékát a PPP projektek iránt és létrehozott a Pénzügyminisztériumon belül egy PPP részleget, amely az állami szektor számára nyújt tanácsokat, csakúgy mint az előkészítési és tanácsadói költségekre részleges anyagi támogatást az EU Struktúrális Alapokból.

A viszonylag kevés szlovák tapasztalat miatt az első próba PPP projektek sikere döntő lesz a bizalom növelésében és a PPP-k népszerűségében. A szlovák PPP Szövetség olyan, a PPP-kel kapcsolatos feltételek létrehozásában szándékszik közreműködni, amely biztosítja mind az ár-érték arányt, mind a magas minőségű szolgáltatást az állampolgárok számára.

Irma Chmelová
ügyvezető igazgató
Szlovák PPP Szövetség
www.asociaciappp.sk


Felhívás vízgazdálkodásra vonatkozó beruházásokra Afrikában
2008. március 27.

Az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB), az Új Partnerség Afrika Fejlesztéséért (NEPAD) és a Világbank 2008. március 27-én felhívást intéztek a finanszírozás növelésére és az afrikai mezőgazdasági vízgazdálkodás új megvilágításba helyezésére, beleértve az öntözést, a vízelvezést és az esővíz begyűjtést.

Az AfDB, a NEPAD és a Világbank képviselői a felhívást az afrikai mezőgazdasági vízfelhasználással kapcsolatos speciális ülés után bocsátották ki, melyet Tuniszban tartottak az Első Afrikai Vízhéten. A megbeszélésen megvitatásra kerültek azok a kihívások, amelyekkel a mezőgazdasági vízfejlesztéssel kapcsolatban kell szembenézni Afrikában és egy új kezdeményezésre vonatkozó javaslat, amely a beruházások növelését célozza és biztosítja a mezőgazdasági víz pénzalapjainak egy sokkal megbízhatóbb, szélesebb körű támogatást élvező és hosszan tartóbb folyamát, valamint elősegíti az elemző munkát és támogatja a szektorális stratégiákat a mezőgazdasági víz területén.

A kezdeményezés elősegíti az ismeretek megosztását, terjesztését és a kapacitás biztosítását. Új üzleti lehetőségeket teremt a mezőgazdasági vízgazdálkodás és fenntartható fejlődés támogatásában. Elősegíti a regionális integrációt, koordinációt és partnerséget és a nemzeti és regionális érintettek felhatalmazását. A Világbank legutolsó Világfejlesztési Jelentése szerint Afrikában a fejlődés a mezőgazdasági szektorban igen lényeges az éhinség csökkentése és a Milleniumi Fejlesztési Célok megvalósítása érdekében.

“A stratégiai állami és a kapcsolódó magán beruházás a vízgazdálkodásban nélkülözhetetlen lesz a mezőgazdasági termelés növeléséhez és az éhezés visszaszorítására, az élelmiszertermelésre és a gazdaság felépülésére vonatkozó célok 2015-ig történő eléréséhez.” – mondta Richard Mkandawire, a NEPAD mezőgazdasági tanácsadója. “A régióban a mezőgazdasági termelés számára a rendszertelen és megbízhatatlan esőzések jelentik a fő gondot a termőképesség számára.” tette hozzá.

A tuniszi ülés a mezőgazdasági vízstratégiát vitatta meg: egy mezőgazdasági vízzel kapcsolatos beruházást az éhinség visszaszorítás és a gazdasági növekedés érdekében a Szub-Szaharában, amely stratégiát a Világbank, az AfDB, az Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezet (FAO), a Nemzetközi Alap a Mezőgazdasági Fejlesztésért (IFAD) és a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI) dolgozott ki, eleget téve a NEPAD Átfogó Afrikai Mezőgazdasági Fejlesztési Program (CAADP) föld- és vízgazdálkodásának (I. Pillér) megvalósítása iránti kívánságának. A CAADP tartalmaz több más feladat között egy térségbeli növekedést a fenntartható vízgazdálkodás alatt Afrikában 20 millió hektárig, amelyből kevesebb, mint 7 millió hektár van jelenleg meg.

„A kezdeményezés időszerű, figyelembe véve az élelmiszerárak egész világon történő növekedését és a Világbank elkötelezte magát 1 milliárd USD értékű, fenntartható mezőgazdasági vízgazdálkodási projektekbe való beruházásra az elkövetkező 5 év folyamán.” mondta John Stein, a Világbank Afrika Régió Fenntartható Fejlődés Részlegének ügyvezető igazgatója.

Forrás: Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet

TUDJON MEG TÖBBET A VÍZ- ÉS SZENNYVÍZGAZDÁLKODÁSRÓL

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek