english
European PPP Center

Aktuális hírek

Bulgária Versenyvédelmi Bizottsága (CPC) visszahat az új PPP törvény tervezetre

Május 24-én Bulgária Versenyvédelmi Bizottsága (CPC) kijelentette, hogy a köz- és magánszféra partnersége sértheti a versenyt és megszegheti az állami támogatás szabályait, amely alkalmat adhat a “figyelőknek” arra, hogy minden egyes javasolt partnerséget szabályozzanak jóváhagyás előtt, idézte kijelentésként a napilap a CPC-t.

“A köz- és magánszféra partnerség az egy vagy több cég által képviselt magán és az állami szektor törekvéseinek egyesítését feltételezi. Különböző cégek tevékenységének egyesítése fokozott teljesítményhez vezethet és csökkentheti a termelési költségeket. De ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy ilyen egyesítésnek korlátozó hatása lehet a versenyre és kifejezheti a tevékenység összpontosítását, ahogy ez a versenyvédelmi törvényben meg van határozva.” – mondta nyilatkozatában a szabályozó.

Bulgáriának nincs jóváhagyott törvénye a PPP-re vonatkozólag, amelyet most a koncessziós törvény és a közbeszerzési törvény cikkelyei szabályoznak, de létezik már egy tervezet, amely ezt a hiányt orvosolja.

A tervezetet bírálta a bulgár Ipari Szövetség, az ország egyik legnagyobb munkáltatói csoportja, mivel a tervezet rendelkezéseit kizárólagosan az építési szektorra korlátozták és javasolták, hogy a tervezetnek a szolgáltatási szektorra is vonatkoznia kellene.

Source: The Sofia Echo


A PPP projektek egyre reálisabbá válnak Ukrajnában

Hála az ukrán törvényhozás néhány mostani nagyobb reformjának, a PPP-t használó projekt finanszírozás végre reális lehetőségnek tűnik. 2011 márciusa és áprilisa alatt a minisztertanács számos határozatot fogadott el, hogy elősegítsék a PPP projektek megvalósításának szabályozását Ukrajnában, kifejezve ezzel az ukrán kormány, mint állami partner arra irányuló igyekezetét, hogy komoly lépéseket tegyenek a magánoldal PPP projektekbe történő bevonása érdekében. Azonban a jogi rendszer a teljes PPP folyamatnak csak az egyik szempontja. A PPP projektben a magánoldali résztvevő számára az is fontos, hogy biztos legyen abban, hogy az állami oldal bármely adott PPP szerződés keretén belül pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni fogja. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához és valamennyi vonatkozó kockázat felbecsüléséhez az ukrán állami finanszírozási törvény elemzése is szükséges, hiszen bármely PPP projekt esetében döntően fontos az állami finanszírozás.

Forrás: Oleg Klymchuk


PPP-k és a nyugdíjalapok – hogyan illik a kettő össze?

2011 májusában a holland királyi BAM Csoport és a holland nyugdíjalap kezelője, a PGGM Infrastructure közös vállalat létrehozását jelentette be.

A BAM PPP PGGM Infrastructure Cooperatie U.A. nevű közös vállalat fontos fejleményt jelent és mint ilyen, az európai PPP piacon első. A PPP koncessziók bizonyítottan fejlesztő lehetőségeit egyesíti a jelentős hosszútávú befektető szakértelmével.

A közös vállalat célja, hogy hosszútávú partnerségi viszonyt nyújtson a szociális és közlekedési PPP piacok fejlesztésének beruházásában Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban és Svájcban.

A kezdeti befektetendő érték 390 millió euró. A BAM PPP a már meglévő PPP tőkéből 150 eurót fog a közös vállalatba beletenni, a fennmaradó 240 millió euró még elnyerésre váró új PPP projektek számára lesz félretéve.

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide

Forrás: www.pggm.nl

 

 

Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet
Partner szervezet

Kazahsztáni PPP Központ

 

 

 

részletek 

Partner szervezet
Partner Szervezet
Partner szervezet

Promóciós lehetőségek az Ön szervezete számára.

részletek